İş

En düşük emekli maaşına zam Resmi Gazete’de

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya, bayram ikramiyesinin 2 bin liraya çıkarılmasını ve devamsız işçiler için ekip düzenlemesini içeren kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İstiklal Madalyası Sahiplerine Şeref Aylığı Bağdırılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile gazi aylıkları arasındaki orta farklar ortadan kaldırılacak ve aylık ödemeleri taban fiyatın net tutarında yapılacaktır.

Milli Mücadele’ye katılan ve bu nedenle İstiklal Madalyası ile ödüllendirilen Türk vatandaşlarının yanı sıra 1950’de Kore’deki savaşa fiilen katılan ve 1974 Barış Harekatı’nda Kıbrıs’ta fiilen görev alan Türk vatandaşları, yaşadıkça vatana hizmet etsinler. Siparişten itibaren 30 günlük net minimum fiyat üzerinden aylık olarak bağlanacaktır. Hak sahibinin ölümü halinde bu aylık yüzde 75 oranında dul kadına bağlanacak; ancak dul kadın yeniden evlenirse kesilir.

Yargıtay birinci başkanvekilleri, Danıştay başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilleri, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları, üyeleri Yargıtay ve Danıştay üyeleri Anayasa Mahkemesi üyeleri ile aynı olacaktır.

Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay birinci başkanları, Danıştay Başkan Yardımcıları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcılarının ek tazminat oranı Yargıtay, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları, Yargıtay ve Danıştay üyeleri ile Anayasa Mahkemesi başkan ve üyeleri eşit olacak. .

Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Danıştay Başsavcısı ek gösterge oranı, Anayasa Mahkemesi Başkanı ve Yargıtay üyeleri, Danıştay üyeleri ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Anayasa Mahkemesi üyeleri ile aynı olacaktır.

Asgari emekli maaşı ve bayram ikramiyesinde artış

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda ödenen 1100 lira, gelir ve aylık ödemesi alanların gelir ve aylık ödemelerini, bayram ayı

Belgelere göre 5 bin 500 TL olarak öngörülen aylık taban ödeme bedeli, yaşlılık, maluliyet ve ölüm aylığı alan emekliler ve hak sahipleri için 7 bin 500 TL’ye çıkarılacak.

Geçici personel çalıştırma süresi artırıldı

Kanunla geçici personel çalıştırma süreleri de kurumların ihtiyaçları doğrultusunda artırılmıştır.

Buna göre, kesintili çalışma durumlarında çalışanların çalışma süreleri aynı vize devri içinde 11 ay 29 güne kadar uzatılabilecek. Bu sürenin belirlenmesinde idare, kuruluş ve kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakanlık yetkili olacaktır.

Aralıklı çalışma durumlarında çalıştırılmaya devam eden personelin kadrolu işçi takımlarına veya sözleşmeli işçi statüsüne geçemeyecekleri gerekçesiyle iş sözleşmelerinin hak kazanacakları tarihte feshedilmesini öngören düzenleme bağlı bulundukları sosyal güvenlik kurumundan yaşlılık veya emeklilik aylığı almaları kaldırılmıştır. Bu durumda iş sözleşmesinin devamına veya sona erdirilmesine ilişkin kararın sözleşmenin taraflarına bırakılması amaçlanmaktadır.

İdare, kurum ve kuruluşlarda istihdam edilen aralıklı personel, istihdam edildikleri işyerlerinde geçirdikleri hizmet sürelerine göre bu işyerlerinde sürekli boş bulunan personel takımlarına aktarılır.

Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen uzman doktor ve sağlık ekipleri veya işçiler arasında fiyat istikrarını sağlamak amacıyla ek ödeme yapılacak.

Güvenlik görevlileri ve hak sahiplerinin vefatı halinde aylıkları en az 7 bin 500 lira olacak.

Harp gazilerinin aylıkları, vefat halinde yakınlarına ödenen aylıklar ve güvenlik korucularının aylıklarına ilişkin düzenleme 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Asgari emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkarılması, nisan ayındaki ödeme devrinden başlayarak yayım tarihinde hayata geçecek.

Yüksek yargı mensuplarının özlük haklarına ilişkin hususlar, Kanunun yayımını izleyen ayın başında, Kanunun yayımını takip eden ayın 1’inde, diğer düzenlemeler ise tarihinde yürürlüğe girer. yayınından.

SGK çalışanına 3 ay fazla mesai

Kanunda yapılan bir başka değişiklikle Sosyal Güvenlik Kurumunun Bazı Düzenlemelerine Dair Kanuna süreksiz bir unsur eklenmiştir.

Buna göre, emeklilik yaşı gelen (EYT) vatandaşların emeklilik süreçlerinin hızlandırılması amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına bağlı 657 sayılı Kanuna tabi çalışanlara bir süre için ayda 100 saat fazla mesai verilmektedir. 2023 yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlendiği üzere 1 Nisan 2023 ile 30 Haziran 2023 tarihleri ​​arasında 3 aydır. Saat ücretinin 10 katını geçmemek kaydıyla fazla mesai ücreti ödenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu